23 65 11 00 Alle dager - hele døgnet
Hjem / Begravelse / Skikk og bruk

Er det greit å ta bilder i en begravelse? Bør jeg kondolere de nærmeste før eller etter seremonien? Og hva skal jeg ha på meg? Spørsmålene rundt skikk og bruk i en begravelse er mange. Her har du de vanligste! 

Blomster til begravelse

Å kjøpe begravelsesblomster er en gammel tradisjon som gir uttrykk for relasjonen til den avdøde.

Minnesider

På minnesiden finner du praktisk informasjon om gravferd og kan dele dine gode minner.

Kontakt oss

Har du spørsmål, forslag eller noe du lurer på? Her finner du hvordan du kontakter oss.

Skikk og bruk i begravelse – Vanlige spørsmål

En begravelse ofte en avskjed i regi av nærmeste pårørende, og derfor personlig markering avdøde kunne identifisert seg med. Det er ikke lenger noen strenge regler for skikk og bruk, men som gjest forventes det likevel en respektfull opptreden i forhold til andre pårørende og fremmøtte. Her har vi samlet noen vanlige spørsmål fra deltakere i en begravelse. Håper de er til hjelp.

vad är kondoleans?

Delta i seremonien for din egen del, men respekter alltid pårørendes valg for gravferden

Christian Kolstad Huse, begravelsesrådgiver og grunnlegger av Lavendla Norge

Vanlige spørsmål og svar

Jeg skal i en begravelse i morgen, men har dessverre blitt veldig forkjølet. Bør jeg avstå fra å gå i begravelsen på grunn av dette?

Lyder i form av hoste og nysing kan oppfattes som veldig forstyrrende samt distraherende under en gravferdsseremoni. Den som er veldig forkjølet bør derfor generelt avstå fra å delta i en gravferdsseremoni av respekt for de andre gjestene.

Hvis det dreier seg om en lettere forkjølelse uten risiko for kraftige hosteanfall eller liknende, bør det ikke finnes noen betydelige hindringer i å delta i begravelsen. Av respekt for øvrige gjester, bør man imidlertid plassere seg på litt avstand for å på den måten minske smitterisikoen.

I tillegg er det en god idé å avstå fra minnestunden. Den som avstår fra minnestunden, bør imidlertid alltid informere de etterlatte om grunnen til dette.

Er det greit å fotografere i en begravelse?

Å ta bilder i begravelser har blitt mer vanlig de senere årene. Om dette er korrekt eller passende eller ikke, er opp til de nærmeste etterlatte å bestemme.

Fra et skikk og bruk-perspektiv er det aller viktigste at man som gjest følger de etterlattes ønsker. Hvordan finner man så ut hva de nærmeste etterlatte ønsker angående fotografering? Vi anbefaler at man først og fremst spør det begravelsesbyrået som tar hånd om begravelsen. Om de nærmeste etterlatte ikke ønsker fotografering under begravelsesseremonien og/eller minnestunden, bruker de iblant å informere begravelsesbyrået om dette.

Iblant hender det også at de etterlatte ber presten eller gravferdstaleren om å innlede seremonien med å opplyse om de pårørendes ønsker angående fotografering. Om presten eller gravferdstaleren ikke sier noe om fotografering og du ikke vet hva de etterlatte ønsker, bør du avstå fra å fotografere i det hele tatt.

Selv om de nærmeste etterlatte ikke motsetter seg fotografering under begravelsen, bør man som gjest alltid vise stort hensyn og respekt overfor øvrige gjester. Bildene bør tas med største diskresjon, og den gjest som ikke ønsker å være med på bilder skal selvsagt aldri tvinges til dette.
Videre bør man aldri ta bilder under selve seremonien. Vent i stedet seremonien er avsluttet og de nærmeste etterlatte har gått ut av kirken.

Når skal vi møte opp til begravelsen?

Som gjest til en begravelse bør du møte opp 20 til 5 minutter før seremonien begynner. Før dette er tiden forbeholdt byrået som gjør klar til seremonien, musikere som skal øve og at nærmeste familie skal få en stund for seg selv. Derfor åpnes det ikke for øvrige gjester før 20 minutter før seremonistart. Når dørene er åpnet er det fint om gjestene går inn, i hvert fall ikke snakker høylytt utenfor. Mangen ganger spilles det også fin inngangsmusikk.

Jeg er nær pårørende til den avdøde. På hvilken side skal jeg sitte i kirken/kapellet?

I henhold til hovedregelen skal de nærmeste pårørende alltid sitte til venstre lengst fram i kirken/kapellet under begravelsen.

Ved noen unntak sitter de nærmeste etterlatte i stedet på høyre side. Dette avhenger i de fleste tilfeller på kirken/kapellets spesifikke oppbygning og plassering av talerstolen.

På benkeradene bak de nærmeste etterlatte sitter alltid øvrig slekt.

Som venn eller bekjent av avdøde, bør man alltid sitte på motsatt side av de nærmeste etterlatte, det vil si på høyre side ifølge hovedregelen.

Hvor gamle bør barna være for å være med i en begravelse?

Ta med barna i begravelsen. Selv om de skulle være for små til å huske noe fra det nå, kan det være godt for dem senere å vite at de har deltatt. Et godt tips er å få tatt et bilde av barna i forbindelse med seremonien, eller med et programhefte i hånden. La de ellers delta på egne vilkår. Om mulig allier deg med en annen trygg person som kan ta med barna ut om de blir utålmodige underveis.

Jeg var nylig i en begravelse for en av mine beste venner. Bør jeg som gjest nå kontakte de nærmeste etterlatte og «takke for sist» etter begravelsen?

Ifølge gammel tradisjon behøver ikke en begravelsesgjest å takke for sin tilstedeværelse ved en gravfersseremoni og/eller en minnestund med mat og drikke.

I henhold til denne sikken anses begravelsesgjesten for å ha hedret minnet til den avdøde gjennom sin deltagelse, og da kreves ingen takk til de etterlatte i etterkant.

For den gjesten som tross dette ønsker å uttrukke en form for «takk» til de etterlatte, finnes det ingen forbud.

Man bør imidlertid unngå uttrykket «takk for sist» da denne frasen brukes i forbindelse med festlige tilstelninger.

I stedet bør man uttrykke seg i likhet med følgende: Hans/hennes begravelse var så vakker og minneverdig.

Stemningen under minnestunden minnet mye om hans/hennes fantastiske personlighet og vekket mange fine minner til liv.

En nær venn av meg har gått bort. Jeg tenkte å sende et kort samt blomster for å gi de etterlatte mine kondolanser. Hva bør jeg skrive på kortet?

Først og fremst bør du aldri bruke uttrykket «jeg beklager sorgen». Man beklager ikke noens sorg, men snarere det tapet som personen det gjelder har lidd.
Ifølge folkevetteksperten Magdalena Ribbing bør man i stedet uttrykke seg i likhet med: «Jeg beklager tapet og deltar i sorgen.»
Her kommer noen andre eksempler på passende hilsener til de etterlatte ved noens bortgang:

Eksempel på korte og personlige hilsener:
Jeg tenker på dere
Varme klemmer til dere
Mine tanker er hos dere
Jeg deler deres savn
Mine tanker går til dere og jeg deler sorgen deres

Eksempler på korte og formelle hilsener:
Med varm deltagelse
Med deltagelse i sorgen
Med varm/dyp deltagelse i sorgen
Mine varmeste kondolanser
Mine dypeste kondolanser

Bør man alltid sende blomster til de nærmeste etterlatte når noen har gått bort?

Nei, man må ikke nødvendigvis sende blomster. Den som har tenkt til å delta i gravferden og/eller har et bånd til familien bør imidlertid gi sine såkalte kondolanser.

Å gi sine kondolanser innebærer at man gir uttrykk for sin deltakelse i sorgen. I henhold til gamle tradisjoner skal kondolanser alltid sendes kort tid etter dødsfallet, før gravferden finner sted.

Å sende blomster (kondolansebukett) til de nærmeste etterlatte er én måte å gi sine kondolanser på.

Fra et skikk og bruk-perspektiv er det imidlertid like riktig å sende et personlig brev/e-post eller et enkelt kort til de etterlatte før begravelsen. Man kan selvfølgelig også komplettere kondolansebuketten med et kort.

Å besøke og hjelpe de etterlatte i den vanskelige tiden etter et dødsfall er også en måte å gi sine kondolanser på.

BLA I VÅR PRODUKTKATALOG

Se vår Produktkatalog

Les mer om våre produkter og tjenester i vår produktkatalog.

Se produktkatalog

Vi kan hjelpe deg

Ring oss på 23 65 11 00 eller fyll inn skjemaet så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.

Katrine Bjerke – en av våre begravelsesrådgivere som du kan snakke med.