Hjem / Begravelse / Gravlegging

Gravlegging kan skje på mange ulike måter. Det som avgjør hvilke alternativer som finnes, er om den avdøde skal nedsenkes i jorden eller kremeres.

Gravlegging innebærer at kisten med den avdøde eller asken etter den avdøde plasseres i jorden på en gravlund eller kirkegård. Når kisten senkes i jorden kalles det for jordbegravelse. Hvis den avdøde ønsket kremasjon, kan den gjenværende asken gravlegges på mange forskjellige måter. Blant annet i en urnegrav eller minnelund.

Gravlegging av den avdøde kan skje på ulike måter

Mange forveksler begrepet jordfestelse med gravlegging. Jordfestelse er en gammel betegnelse for det vi i dag kaller begravelse, og blir også brukt om jordpåkastelse. Gravlegging er når den avdødes kropp blir gjenforent med jorden. En gravlegging er ulik avhengig av om kroppen har blitt kremert eller ikke. Den mest tradisjonelle formen for gravlegging er jordbegravelse, det vil si at kisten senkes ned i bakken for å deretter dekkes med jord. De senere årene har antallet kremasjoner steget, og i dag blir om lag 44 % av alle avdøde kremert før gravlegging. Når kroppen kremeres gravlegges den på en urnegrav, alternativt gravlegging i minnelund. Asken kan også spres for vinden.

Om den avdøde har blitt kremert, kan gravleggingen gjøres på fire ulike måter

  1. Kistegrav: I en kistegrav finnes det plass for både urner og kister. Om man allerede har en eksisterende kistegrav i familien, kan man altså gravlegge urnen i den.
  2. Urnegrav: I en urnegrav er det bare plass til urner. Her kan du gi graven en gravstein og plante blomster, akkurat som på en vanlig kistegrav.
  3. Minnelund: En minnelund er et bra alternativ for de som ønsker å ha et minnesmerke med navneplate, men som samtidig ikke ønsker å ha et blomsterbed de må ta vare på. Det er gravplassforvaltningen som har ansvaret for blomster og vedlikehold.
  4. Anonym minnelund: En anonym minnelund minner mye om en vanlig minnelund, men minnesmerket sier ikke noe om hvem som er gravlagt der. Dette innebærer at de etterlatte ikke får være til stede ved gravleggingen, og at det er ukjent hvor avdøde er gravlagt.

Planlegging av begravelse – eksempler i seks trinn

  1. Bestill begravelsen hos oss på nettet, på telefon eller i et møte. Vi vil hjelpe deg på den måten du ønsker.
  2. Etter bestillingen går vi sammen gjennom alt for en avklaring og svarer på eventuelle spørsmål.
  3. Vi bestiller så en kirke, et kapell eller et annet lokale der seremonien skal finne sted, og setter deg i kontakt med en prest, en humanistisk gravferdstaler eller en annen person som skal lede seremonien.
  4. Vi hos Lavendla er alltid til stede med en representant/seremonivert som forbereder alt det praktiske, som å gjøre klar kiste/urne, blomster og tenne lys.
  5. Begravelsesseremonien finner sted i henhold til dine ønsker.
  6. Gravlegging skjer enten i forbindelse med seremonien, eller etter en kremasjon har blitt gjennomført. Du velger selv i hvilken type grav.

Våre gravferdskonsulenter

Bestill time og møt Lavendlas rådgivere.

La kjærligheten leve videre

Vi syns det er viktig å hylle livet som er levd. På minnesidene våre deler slektninger og venner personlige minner i form av hilsener, bilder og videoer. På minnesiden kan du også se på seremonien digitalt slik at flere slektninger og venner får mulighet til å si farvel.

Vis minneside
Vis minneside
Vis minneside
Vis minneside
Vis minneside
Vis minneside

Kan vi hjelpe deg?

Kan vi hjelpe deg? Ring oss på 23 65 11 00, eller fyll ut skjemaet så kontaktar vi dig.